Zebrameerval, L046, Hypancistrus zebra

Kweken met deze prachtige vis? Lees hier alles

Zebrameerval - De website over de zebrameerval!

Kweken met de Zebrameerval

Kweken met de Zebrameerval. Een prachtige vis, welke goed te kweken valt! Het is niet de makkelijkste vis, maar met aandacht en geduld lukt het je zeker! Deze vis is zeker de moeite waard om te kweken, niet alleen omdat ze prachtig zijn, maar ook zeker omdat het deze vis ten goede komt. Omdat deze vis zeldzaam is, en eigenlijk maar op een plaats in de wereld voorkomt is het zorgen voor nageslacht zeer belangrijk. Hierdoor kunnen andere aquarium houders deze vis ook toevoegen aan hun aquarium!

Wat heb je nodig voor de kweek van de L046?

Voor de kweek heb je een groep van deze vissen nodig, die uiteraard geslachtsrijp zijn. De verhouding van de vissen kan gelijk zijn, dus evenveel mannen als vrouwen. Maar dan?! Natuurlijk moeten de vissen in een aquarium gehouden worden. Afhankelijk van de grootte van de groep kun je dit doen vanaf ongeveer 80cm, al zou het beter zijn om ze te houden op 100cm. Plaats ze echt in een aquarium zonder andere vissen! De L046 houdt van stroming, 6x de bakinhoud per uur kan geen kwaad. Op een bak van 100 liter heb je het dan over een pomp vermogen van minimaal 600l/uur! Als je meer wilt kan dat geen kwaad. Om schuilplaatsen voor de vissen te maken, kun je gebruik maken van legholen. Deze kun je vaak goed vinden op Marktplaats, of op Facebook. Er zijn meerdere mogelijkheden. Een “kweekflat” voor de Hypancistrus zebra wordt gewaardeerd. Holen zoals op de afbeelding te zien vinden ze ook fijn.
De Zebrameerval, een prachtige verschijning in het aquarium

Starten met de kweek van de zebrameerval

De mannen zullen een grot uitzoeken welke zij fijn vinden. Ze zullen proberen een vrouw over te halen om in de grot te komen, zodat ze daar eieren kan leggen. Het kan zijn dat er meerdere pogingen gedaan worden voor het afzetten van eieren. Als het vrouwtje klaar is, en de eitjes bevrucht zijn, wordt zij weggejaagd door het mannetje. Het mannetje gaat nu over tot het bewaaien van de eitjes, dit doet hij door half in de broedhol te gaan liggen, en met zijn vinnen voor stroming te zorgen. Er zullen 7 tot 15 eieren gelegd worden. Misschien de eerste keer wat minder. De baby-zebrameerval zal na ongeveer 7 dagen uit het ei kruipen.

Voeding voor jonge L046

Na 10 dagen zal de dooierzak van de jonge zebrameerval op zijn en zul je voor voeding moeten gaan zorgen! Jonge Hypancistrus zebra eten gedroogd voedsel, bevroren pekelgarnalen of artemia! Die laatste kun je ook zelf goed kweken! De vissen zelf groeien niet snel. na ongeveer 2,5 maand zijn ze 2,5cm groot. Het gaat wel 2,5-3 jaar duren voordat de L046 volwassen zijn!

Het lezen van dit artikel is makkelijekr dan het kweken van de zebrameerval. Zorg ervoor dat je niet te snel opgeeft! Het is echt de moeite waard!

Wat heb ik nodig voor de kweek van de zebrameerval?

Wil jij kweken met de L046? Ik nodig je uit om hier mee te starten! Naast dat het nuttig is, is kweken met vissen ook erg leuk! 5-7 volwassen vissen Gelijke verdeling m/v Aquarium >100cm Minimaal 6x # liter stroming Legholen Geduld 27-29 C° Zwakke tot matige verlichting
De Zebrameerval, een prachtige verschijning in het aquarium

Enkele tips voor het kweken van de zebrameerval

In een kweekaquarium kun je het beste geen andere vissoorten houden, dit kan stress veroorzaken. Natuurlijk kunnen andere vissen ook de eieren of jonge vissen op eten.

Deze vissen kunnen prima gehouden worden in een aquarium zonder zandbodem. Dit maakt het schoonhouden voor jezelf makkelijk. Zorg wel voor wat beplanting, en naast de standaard schuilholen kun je ook nog stenen en hout toevoegen.

Zoals bij vele andere vissen helpen waterwissels met het afzet gedrag van de L046! Ververs zo een keer per week ongeveer 40% van het aquarium, dit mag gerust met water wat een paar graden lager is dan je aquarium!

Hoe lang duurt het voordat een zebrameerval geslachtsrijp is?

Voordat de zebrameerval toe is aan een goede kweekpoging ben je een aantal jaar verder. Deze vis groeit niet heel snel. Je zult echt geduld moeten hebben, want na 3 jaar is deze vis pas geslachtsrijp!

Pas na deze 3 jaar zul je ook het verschil in geslacht kunnen zien, al is dat lastig. De mannen zullen een iets grotere kop hebben dan de vrouwen.

FAQ - Veel gestelde vragen over het kweken met de zebrameerval

Wil je kweken met de zebrameerval (L046)? Wij hebben een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet voor je!

Hoe groot moet het aquarium zijn voor de kweek van zebrameervallen?

Ook hier moet je rekening houden met een aquarium van ongeveer 100cm minimaal, hoogte is wat minder belangrijk. Zorg voor een goede stroming, waarbij de legholen niet volop in de stroming liggen.

Welke bodem kan ik in mij L046 kweekaquarium gebruiken?

Geen; bij het schoonhouden van je aquarium zit een bodem eigenlijk in de weg. Als je een ingericht aquarium wil gebruiken om te kweken kun je het beste een zandbodem gebruiken.

Hoeveel vissen heb ik nodig voor de kweek met de zebrameerval?

Voor de kweek heb je een groep van deze vissen nodig, die uiteraard geslachtsrijp zijn. De verhouding van de vissen kan gelijk zijn, dus evenveel mannen als vrouwen. Probeer minimaal 6 vissen in je kweekaquarium te houden!

Waar leggen de zebrameerval hun eieren?

In legholen, dit zijn speciaal ontworpen holen voor o.a. zebrameerval. Door de beperkte ingang kunnen de mannetjes de eiren goed bewaken. Er zijn ook leg-flats te krijgen.

 

Kan ik andere vissen houden als ik kweek met de zebrameerval?

Nee, dat moet je niet willen. Er bestaat altijd een kans dat andere vissen de jonge zebrameervallen als voedsel zien. Zorg voor een speciaal aquarium, dat is echt belangrijk.

Voor hoeveel kan ik mijn zebrameerval verkopen?

De prijzen van een zebrameerval hangen af van de grote en het geslacht. Een volwassen vrouw kan al snel € 200,- of meer kosten. Een man heb je rond de € 120,-. Jongen zullen, zonder bekend geslacht, rond de € 70,- liggen.

 

Wat voer ik jonge zebrameervallen?

Als de dooierzak opgeteerd is voer je het zelfde voer als de ouders, alleen zorg je ervoor dat het kleiner is gemalen. Denk aan gedroogd voedsel, bevroren pekelgarnalen of artemia! Die laatse kun je eenvoudig zelf kweken!

 

Hoe lang duurt het voordat een zebrameerval geslachtsrijp is?

Je zult echt geduld moeten hebben, want na 3 jaar is deze vis pas geslachtsrijp! Het is echt het wachten waard!

 

 

Hosting via RJHosting.nl | Zebrameerval.nl is een onderdeel aquariumdatabase.nl | © 2013 - 2024 | Algemene voorwaarden